ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΛ ΚΑΡΠΕΡΟΥ

Δάσκαλος είναι αυτός που θα σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή των μαθητών του. Όχι ασφαλώς όλων, αλλά εκείνων που το χρειάζονται και εκείνων που χρειάζεται η κοινωνία

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2011-12


ΘΕΜΑ:  Η κατασκευή του φράγματος και της λίμνης Ιλαρίωνα... ...αλλάζει τον τόπο μας.
Κατεβάστε την εργασία.
Κατεβάστε την παρουσίαση.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΕΛ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-12



1    ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ         ΠΕ02    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
2    ΤΖΙΟΥΦΑΣ          ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ        ΠΕ11    ΟΡΓ.   
3    ΦΛΟΚΑΣ             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ       ΠΕ03    ΟΡΓ.   
4    ΚΑΛΚΑΝΗΣ          ΘΩΜΑΣ    ΝΑΠΟΛΕΩΝ              ΠΕ20    ΠΡΟΣ.   
5    ΚΕΡΑΜΑ             ΑΛΕΚΑ    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ               ΠΕ02    ΟΡΓ.   
6    ΜΙΧΑΗΛ              ΕΙΡΗΝΗ    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ        ΠΕ02    ΟΡΓ.   
7    ΚΡΟΜΜΥΔΑ         ΔΕΣΠΟΙΝΑ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ             ΠΕ09    ΟΡΓ.   
8    ΤΖΙΩΛΑ              ΜΑΡΙΑ    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ          ΠΕ06    ΔΙΑΘ.   
9    ΓΚΟΥΜΑ             ΒΑΙΑ    ΠΕΤΡΟΣ                       ΠΕ02    ΑΠΟΣΠ   
10  ΜΗΤΡΑΙΝΑ          ΜΑΡΙΑ    ΙΩΑΝΝΗΣ                    ΠΕ01    ΔΙΑΘ.   
11  ΜΑΡΤΑΚΗ   ΖΗΝΟΒΙΑ    ΧΡΗΣΤΟΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ   ΠΕ07    ΔΙΑΘ.   
12  ΛΙΒΑΝΟΥ             ΕΛΕΝΗ    ΝΙΚΟΛΑΟΣ                ΠΕ08    ΔΙΑΘ.   
13  ΠΑΛΑΣΚΑΣ          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ        ΠΕ04.01    ΠΡΟΣ.   
14  ΣΑΛΕΠΗ              ΚΩΝ/ΝΑ           ΘΕΟΔΩΡΟΣ        ΠΕ04.04    ΑΝΑΠΛ   
15  ΣΩΤΗΡΗ              ΧΡΥΣΟΥΛΑ    ΚΡΙΤΩΝ                ΠΕ15    ΔΙΑΘ.   
16  ΑΡΚΟΥΜΑΝΗΣ    ΝΙΚΟΛΑΟΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ               ΠΕ04.01    ΔΙΑΘ.   
17  ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ       ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ    ΘΩΜΑΣ                ΠΕ01    ΟΡΓ.

ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ

18/06- 05/07/2012 ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ


Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και φέτος εφαρμόζει την καινοτομία της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)  αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
Για την εφαρμογή της διαδικασίας όλοι οι υποψήφιοι έχουν κληθεί μέχρι τις 22 Ιουνίου να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτό τον κωδικό ασφάλειας και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 ως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 θα επεξεργάζονται και τελικά θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση  (http://exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά, αριθμός εισακτέων και συχνές ερωτήσεις.
Με αυτήν την  καινοτόμο εφαρμογή, οι υποψήφιοι, αφού πάρουν τον κωδικό τους από το Λύκειο, πρέπει να υποβάλουν από 18-6-2012 ως και 5-7-2012 οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε όσους υποψηφίους που για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειο, τούς δίνεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 22 Ιουνίου 2012, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να υπαχθούν οριστικά σε μία και μόνο ειδική περίπτωση.
Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, δικαιούνται να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.  Αν αυτοί οι απόφοιτοι τελικά αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει από τις 15-6-2012 μέχρι και τις 22-6-2012 να προσέλθουν στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.
πηγη: http://apostolos1963.blogspot.gr/

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ


Καρπερό -Δήμητρα
Πάνω στο δρόμο Γρεβενών -Δεσκάτης και σε υψόμετρο 490 μέτρα συναντάμε την κοινότητα Καρπερού (Δημηνίτσα), έδρα του Δήμου Χασίων. Σ' αυτήν υπάγεται ο οικισμός Δήμητρα ή Αράπι. Πρόκειται για δύο από τα πιο μεγάλα και ζωντανά χωριά της περιοχής, απλωμένα στον κάμπο. Στο Καρπερό Ζούνε 1.250 άνθρωποι, που αυξάνονται κατά 100 το καλοκαίρι. Στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με διηγήσεις, στην Τουρκοκρατία το Καρπερό διετέλεσε κεφαλοχώρι, ενώ η Δήμητρα υπήρξε τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων. Το 1924 και τα δύο χωριά κατοικήθηκαν από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Μεταξύ των χωριών Καρπερού και Δήμητρας το 1854 έγινε η μάχη της Δημηνίτσας, όπου ο Θεόδωρος Ζιάκας νίκησε τους Γιουρούκους Τούρκους, παίρνοντας εκδίκηση για τη σφαγή Βλάχων κτηνοτρόφων στην περιοχή.
Ενα χιλιόμετρο βόρεια του Καρπερού ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας. Για αρδευτικούς λόγους 2 χιλιόμετρα πιο πάνω σχηματίστηκε φράγμα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη τεχνητής λίμνης. Βόρεια του Καρπερού εκτείνεται δάσος βελανιδιάς, ενώ δίπλα στη Δήμητρα υπάρχει πάρκο αναψυχής 30 στρέμματα διαμορφωμένο από τον Πολιτιστικό σύλλογο του οικισμού σε συνεργασία με το Δασαρχείο Γρεβενών. Επίσης, εξωραϊσμένος από το Δασαρχείο χώρος υπάρχει 2 χιλιόμετρα νότια της Δήμητρας, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να ξεδιψάσει από τα νερά της πηγής του Αγίου Αθανασίου. Στο σημείο αυτό γιορτάζουν οι κάτοικοι της περιοχής την Πρωτομαγιά. Πόλο έλξης για τους κουρασμένους περιηγητές αποτελεί η πηγή «Μουσταφά» στη διασταύρωση των δρόμων Γρεβενών-Καλαμπάκας και Γρεβενών-Δεσκάτης.
Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν οι εκκλησίες των Αγίου Αθανασίου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίας Τριάδας και στη Δήμητρα του Αγίου Γεωργίου. Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμητρας αναβιώνει τα έθιμα των Χριστουγέννων, τα Κάλαντα, την περιφορά του Εμβαπτιζόμενου Σταυρού, συνδιοργανώνει με την κοινότητα Καρπερού την εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής στις 10/2, οργανώνει τον Καρνάβαλο και τους Φανούς τις Απόκριες, τα «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα, καθώς και τις πενθήμερες Μετακαπνικές Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, που είναι αφιερωμένες στους νέους και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα έρχονται τότε από την ευρύτερη περιοχή και από πιο μακρινά μέρη.

Το πανηγύρι στη Δήμητρα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και στο Καρπερό του Αγίου Πνεύματος ενισχύει το εορταστικό κλίμα. Στις 16-19/8 επίσης στο Καρπερό διεξάγεται εμποροπανήγυρη, όπου στήνονται παράγκες από μικροπωλητές και καταστηματάρχες και μαζεύεται πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές. Αξίζει επίσης να απολαύσει κανείς το χορό των γερόντων στην πλατεία της Δήμητρας, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, στον οποίο αργότερα μπαίνουν και οι νεότεροι και ακολουθεί ένα πραγματικό ξεφάντωμα, με παραδοσιακή μουσική και φαγοπότι.
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ την πηγή του Αγίου Αθανασίου, την πηγή «Μουσταφά» και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. ΑΓΟΡΑΣΤΕ αγροτικά προϊόντα. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ψάρια, γίδα βραστή, κοκορέτσι. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ τις Μετακαπνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέλη Αυγούστου και το χορό του Δεκαπενταύγουστου στη Δήμητρα.
 
Κατάκαλη

Γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα, όπου κατοικούν γύρω στους 250 Χασιώτες της περιοχής Φιλουριάς. Σε έγγραφα της Μονής Ζάβορδας αναφέρεται ως Κατακαλού. Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καρπερού, σε υψόμετρο 540 μέτρα και ανήκει στο Δήμο Χασίων. Δύο μικρά ποτάμια ρέουν εδώ. Η Ποταμιά μήκους 15 χιλιομέτρων, που ενώνεται με τη Σιούτσα και χύνονται κατόπιν αμφότερα στον Αλιάκμονα και η «Καραβίδα» μήκους 15 χιλιομέτρων, που πηγάζει από την περιοχή του Γηλόφου. Εκεί υπάρχουν μικροκαταρράκτες και ένα μικρό τεχνητό γεώφραγμα, που δημιούργησε τεχνητή λίμνη βάθους περίπου 20 μέτρων, όπου διαβιούν κεφάλια, μπράνες και είδη πάπιας.
Εντυπωσιακή είναι η διαδρομή προς την Κατάκαλη με τις απλωμένες γεωργικές καλλιέργειες. Πολύ ωραία θέα προς την περιοχή Φιλουριάς, Βουνάσας και Χασίων έχει κάποιος από την κορυφή του Προφήτη Ηλία (700 μέτρα), 2 χιλιόμετρα νότια. Μέσω δασόδρομων μπορεί να διασχίσει κανείς το πανέμορφο δρυόδασος, που καλύπτει τη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι της Κατάκαλης ονομάζουν την πηγή Σιούτσα «Φλεγόμενο νερό», γιατί μαζί με το νερό της αναδύεται και αέριο που φλέγεται.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1600), με την αρχιτεκτονική της μορφή, τις παλιές τοιχογραφίες και τις εικόνες παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, στην «Καραβίδα» σώζονται τα ερείπια από το νερόμυλο του Φασούλα, που χτίστηκε γύρω στο '30 και στη «Σιούτσα» από τον παλιότερο νερόμυλο του Λιόλιου. Στην πλατεία της κοινότητας μπορεί κανείς να δροσιστεί στην όμορφη «βρύση Μαρμαριά», που κατασκευάστηκε το 1960. Το βράδυ στις 23/4 στα καφενεία της Κατάκαλης πραγματοποιείται ωραίο πανηγύρι υπό τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας. Το πρωί της ίδιας ημέρας μετά τη Λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία, ακολουθούν χοροί και τραγούδια γύρω απ' αυτή.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ την πηγή Σιούτσα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την κορυφή του Προφήτη Ηλία. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ πεζοπορία στα δρυοδάση της περιοχής. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το πανηγύρι στις 23/4.
 
Παλιουριά

Η Παλιουριά του Δήμου Δεσκάτης σχηματίστηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής κατά την Τουρκοκρατία, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοί τους από την επίθεση των Τούρκων. Έως το 1927 το χωριό κατοικούνταν από ντόπιους, ενώ μετά ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δεσκάτης και 47 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Γρεβενών. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 480 μέτρα και η κύρια ασχολία των κατοίκων, 350 το χειμώνα και 400 το καλοκαίρι, είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ο Αλιάκμονας περνά μόλις 2,5 χιλιόμετρα βόρεια της Παλιουριάς. Ο ταξιδιώτης θα χαρεί τη φύση στη θέση «Ξηρολίμνη» του όρους Βουνάσα 4 χιλιόμετρα ανατολικά. Το μεγάλο ελατόδασος σε συνδυασμό με τα πλούσια νερά και τη βρύση που υπάρχει εκεί, προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό.

Η θέα από την κορυφή της Βουνάσας (1.528 μέτρα) είναι απολαυστική. Εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο που ανάγεται χρονικά στο 13ο-15ο αι. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, διαθέτει βιβλιοθήκη και διασώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες των 16ου-17ου αι. Όμορφες και παλιές εκκλησίες υπάρχουν γύρω από την Παλιουριά. Η Αγία Τριάδα 500 μέτρα βορειοανατολικά, ο Άγιος Γεώργιος 1 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, η Αγία Παρασκευή στην ίδια θέση και η Αγία Κυριακή 1,5 χιλιόμετρο δυτικά, διασώζουν τοιχογραφίες και εικόνες. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μέσα στην κοινότητα είναι χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό μνημείο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες, ενώ παράλληλα αναβιώνει και τοπικά έθιμα.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ κεμπάπ. ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στη Βουνάσα και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Παλιουριά. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ πεζοπορία ως την κορυφή της Βουνάσας, καθώς και στη γύρω περιοχή. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το πανηγύρι στις 26/10.
 
Δείτε μας στο Google


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου Καρπερού Γρεβενών:1977 - 2012

Το Γυμνάσιο Καρπερού ιδρύθηκε στις 13-9-1977 ΦΕΚ τεύχος Α.222. Συστεγάζεται και λειτουργεί στο ίδιο κτήριο με το Γενικό Λύκειο Καρπερού Γρεβενών, το οποίο βρίσκεται στο Δ.Δ. Καρπερού του Δήμου Χασίων Γρεβενών, από 31-8-1989 ΦΕΚ 194 ΤΑ΄ αριθ.445/89 Π.Δ. (ίδρυση Γενικού Λυκείου Καρπερού Γρεβενών).
     Το Γυμνάσιο Καρπερού Γρεβενών συμπληρώνει φέτος (για το 2007 αναφέρεται) 30 χρόνια λειτουργίας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των κατοίκων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δεσκάτης: Καρπερού, Δήμητρας, Παλιουριάς, Τρικοκκιάς, Τριφυλλιού, Κατάκαλης, ΄Ανοιξης και Ανθρακιάς. Ως έδρα του επιλέχθηκε το Καρπερό για λόγους πληθυσμιακούς, γεωγραφικούς και διοικητικούς. Η μεταφορά των μαθητών από τις άλλες κοινότητες στο Καρπερό γίνεται με λεωφορεία , που εκμισθώνονται από το Δήμο Δεσκάτης: ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί και το Γενικό Λύκειο Καρπερού Γρεβενών, από το 1981.
     Στο Γυμνάσιο Καρπερού φέτος, το σχολικό έτος 2011 - 2012, φοιτούν 40 μαθητές και μαθήτριες και στις τρεις τάξεις του, ενώ το διδακτικό προσωπικό περιλαμβάνει 15 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.
     Στο Γενικό Λύκειο Καρπερού φέτος σχολικό έτος 2011 - 2012, φοιτούν 31 μαθητές και μαθήτριες και στις τρεις τάξεις, ενώ το διδακτικό προσωπικό περιλαμβάνει 16 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Καλωσήρθατε στο Σχολείο μας




Καρπερό Γρεβενών 

Το Γυμνάσιο Καρπερού ιδρύθηκε στις 13-9-1977  ΦΕΚ τεύχος Α.222. Συστεγάζεται και λειτουργεί στο ίδιο κτήριο με το Γενικό Λύκειο Καρπερού Γρεβενών, το οποίο βρίσκεται στο Δ.Δ. Καρπερού της Δημοτικής Ενότητας Χασίων του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών, από 31-8-1989 ΦΕΚ 194 ΤΑ΄ αριθ.445/89 Π.Δ. (ίδρυση Γενικού Λυκείου Καρπερού Γρεβενών).
Ως έδρα του επιλέχθηκε το Καρπερό για λόγους πληθυσμιακούς, γεωγραφικούς και διοικητικούς.
Μπορείτε να επισκευθείτε την σελίδα του σχολείου στη διεύθυνση: http://lyk-karper.gre.sch.gr/